Дати та порядкові числівники в англійській мові

29.04.2016 09:51

Час … Ми всі підкоряємося його течії. Наше життя розділене на роки, місяці, дні. В очікуванні подій ми вважаємо хвилини, в моменти переживань відзначаємо кожну секунду, плануємо майбутнє на роки вперед і згадуємо минуле.

Так чи інакше, наше життя визначено поняттям «часу», а будь-яка важлива подія або захід обов'язково позначено певною датою, і мова йде не тільки про дні народження або свята. Час – загальне поняття для всіх народів, а ось у його позначенні у кожної національності є свої нюанси і уточнення, які варто враховувати, вивчаючи будь-яку іноземну мову.

А навіщо потрібні порядкові числівники англійської мови?

Для того щоб навчитися правильно вимовляти або писати дати, нам необхідно згадати про порядкові числівники в англійській мові. Проблема в тому, що при написанні дат в англійській мові ми можемо використовувати цифри (1,2,3 …), а ось в усному мовленні доводитися вживати порядкові числівники, тобто перший, другий, третій і т.д. Запам'ятайте основне правило практично для всіх числівників: щоб отримати, наприклад, порядковий числівник «шостий» потрібно до цифри six (6) додати суфікс th – sixth. Виключеннями є декілька слів, а саме перший буде звучати як the first, другий – the second, третій – the third. До речі, не забувайте про визначений артикль the перед порядковим числівником. Ось тепер знаючи порядкові числівники англійської мови, можна перейти до дат.

Як правильно називати дати в англійській мові?

Як вже говорилося раніше, письмовий та усний варіанти вживання дат в англійській мові відрізняються. Наприклад, для третього липня ми пишемо три July (3rd of July), а вимовляємо the third of July або July the third. Другий варіант: для двадцять п'ятого вересня ми пишемо 25 September (25th September), а говоримо the twenty-fifth of September або September the twenty-fifth. У цих прикладах ми розібрали, як називати дні в місяцях, а як же правильно вимовляти той чи інший рік? Відповідь проста – будь-який рік до 2000 ми називаємо числами по дві цифри. Тобто, якщо це 1983 – то потрібно сказати 19-83, nineteen eighty three.