Масляна до нас прийшла, млинців гору принесла!

05.03.2016 08:16

 

       Знайомство з народними традиціями – важлива частина виховної роботи як у сім’ї, так і у навчальному закладі. Неможливо виховати особистість без опори на багатовікову культуру народу, без встановлення зв’язків з нашими національними корінями. У більшості сімей дбайливо зберігаються звичаї «старовини глибокої». Зимові свята з різдвяною (новорічною) ялинкою, Пасха з ошатними пасками і різнокольоровими яйцями, Трійця з традиційною прикрасою будинків зеленими гілками і травою, ну, і, звичайно, масниця. Всі ці свята, пов’язані з православною вірою і культурою, так чи інакше знаходять своє місце і в школі. Свято Масляної відноситься до найбільш улюблених подій в річному календарі. Яскраві зовнішні атрибути: частування млинцями, хороводи навколо опудала Зими і його спалювання, закликання весни – все так і проситься в театралізовану виставу.

     Масниця – це останній тиждень перед найважливішим, Великим постом, який називається Сирним. У цей час вже не можна їсти м’ясо, але молочні продукти складають основу меню: сир, молоко, масло, сметана рясно представлені на столі. І тому в КЗ "НВК "Новоолексіївська ЗОШ І - ІІІ ст - ДНЗ" 5 березня 2016 року було проведено свято Масляної. Всі учні з нетерпінням чекали цього дня. Діти разом з мамами, бабусями випікали різноманітні кулінарні витвори мистецтва. Це і млинці – з сиром, яблуками, маком, грибами, торти, печиво, компоти, узвар і ще багато чого смачного, все перерахувати неможливо.

 Яскравою ноткою на святі була участь фольклорного колективу "Сусідоньки" Новоолексіївського сільського клубу. Жінки дуже красиво та колоритно співали пісні та розважали присутніх. 

   Проведення свята масниці може стати подією, об’єднуючою школу і родину. Свято Масляної (або проводи зими) символізує початок нового етапу в житті природи і сім’ї і стало яскравою і незабутньою для дітей подією.