Школа англійською мовою

29.04.2016 09:48

ема «Школа (School) англійською мовою» може мати на увазі знання однієї з наступних областей: система шкільної освіти Великої Британії (education in schools of Great Britain), система шкільної освіти США або принципи шкільного навчання в своїй рідній країні (ми будемо говорити про Україну і Росію).

Залежно від обраної вами галузі знань буде будуватися ваша розповідь на тему «Школа англійською мовою». Хоча, в принципі, вивчаючи англійську мову, в обов'язковому порядку варто звернути увагу на цю інформацію, щоб надалі орієнтуватися в поставленому питанні. Крім того, якщо ви ненароком збираєтеся жити закордоном або відправити свою дитину в школу за кордон, варто чітко розібратися, що до чого, тому що наша шкільна освіта істотного відрізняється від освіти згаданих країн.

Школа на англійській мові – Британський варіант

Обов'язковою (obligatory) в цій державі є освіта з 5 до 16 років. В 5 років – це підготовчий клас (reception class), роком пізніше – школа на англійській мові для малюків (infant school). Початкова школа (junior / primary school) починається з 7 і триває до 11-12 років. Раніше, після закінчення початкової школи учні складали іспит 11 + (Eleven-plus – він ще залишився в деяких областях Англії), за результатами вони продовжували навчання або в класичній середній школі (grammar school), або в середній сучасній школі (secondary modern school) . Але в наші дні всі учні здобувають середню освіту в єдиних загальноосвітніх школах (comprehensive school).

У 12 років діти вступають в перший клас цієї середньої школи і навчаються до п'ятого. Потім після здачі іспитів звичайного рівня (Ordinary-Level exam / General Certificate of Secondary Education), кількість яких варіюється від 3 до 10 і більше, учні отримують атестат про середню освіту. Ці іспити лише дають право продовжити навчання в коледжах або приступити до роботи у віці 16 років. Ті, хто бажає вступити в подальшому до університету, залишаються в шостому класі на 2 роки (sixth-form). Завершуючи навчання, учні здають іспити підвищеного рівня (Advanced-Level exam), які разом з попередніми і є вступними до вищих навчальних закладів.

Школа на англійській мові – Американський варіант

У цій країні обов'язково доведеться відучитися з 6 до 14-16 років. Перший клас (kindergarten) – 6 років, з другого класу йде початкова школа на англійській мові (elementary school). Цей етап завершується шостим класом у віці 11-12 років. Середньою школою (junior high school, потім high school) іменуються класи з сьомого до дванадцятого класу (з 12 до 17 років). Учні вивчають предмети підвищеного рівня (advanced level) і готуються до вступу в коледж. Перевірочними іспитами є тести SAT (Scholastic Aptitude Test) й ACT (American College Testing programm test), які розсилаються в університети. Але для вступу до вищих навчальних закладів комісія також розглядає оцінки учня (marks / grades) і характеристики.

Школа на англійській мові – Російсько-український варіант

У цих державах обов'язковим є навчання з 6-7 до 15-16 років, тобто з першого по дев'ятий клас. Після дев'ятого класу учні отримують атестат про неповну середню освіту і можуть продовжити навчання в технікумах, училищах, коледжах. Якщо необхідний атестат про повну середню освіту, доведеться відучитися ще 10-й і 11-й клас (до 17-18 років). Зараз не розбируться з суперечками з приводу впровадження старої 10-річної системи навчання або нової 12-річної, але це питання ще не вирішене.

Вивчивши ці три абзаци, ви можете порівняти систему шкільної освіти в різних країнах і представити це в темі «Школа англійською мовою». А для того, щоб ваша відповідь була повною, вам слід з легкістю оперувати такими поняттями:

Типи шкіл англійською мовою: державна (state school) і приватна (private school). У Великобританії дуже популярні закриті школи-інтернати (boarding schools), часто тільки для хлопчиків або для дівчаток, і привілейовані школи (public schools), безпосередньо готують своїх учнів для вступу до університетів.

Система оцінювання знань: ставити оцінку – to grade. Оцінкою «відмінно» є «A», а ось «незадовільно» – «F». Результати тестів іменуються performance (in tests). SAT – тест на перевірку академічних здібностей. ACT – відбірковий тест при вступі до вищих навчальних закладів.